Hörneå bys hemsida
web-redaktör: lena.lindholm@becken.se
kontakt

Berghems Bryggeri idag - Runes Bultöl

Gammalt skrot

Hörneås historia

Startsida

Hörneå bys hemsida www.becken.se

Berghems Bryggeri idag - Runes Bultöl

 

Berghems Bryggeri

Bild 1. För att förstå det som är skrivet nedan - läs artiklarna om "Berghems Mörka Lättöl" och Berghems Bryggeri med Rune och Tord, och Berghems Bryggeri - Plats och Etikett enligt Tord, och Berghems Bryggeri – Tord, Fiat och Aneth.

Den som hoppas få se Berghems Bryggeri, den lär blir missnöjd. Gamla byggnader är alltid intressanta, men inte alla byggherrar och stadsplanerare tycker så vilket oftast leder till rivning. I Bryggeriets fall (bildlikt talat) återstår i bästa fall en stenhög som kan beskådas i bild 4.

Swingen i Umeå

Bild 2. Under en lunchpromenad togs några foton i kvarteret ”Renen” nedanför Hamrinsberget. Så hette kvarteret i alla fall år 1937. I bild ses den så kallade Swingen, en gång och cykelbana som förbinder höjden där sjukhus och universitet ligger med staden Umeå nedanför. I bakgrunden skymtar en hög byggnad, som liknar ett sjukhus. Det är inte Norrlands Universitetssjukhus utan istället en gammal administrationsbyggnad för landstinget, och som skymmer sjukhuset i bakgrunden.

Inte heller kan vi (ännu) bjuda på några bilder från Berghems Bryggeri. Det är faktiskt anmärkningsvärt svårt att hitta sådana på nätet. Oftast brukar det finnas något svartvitt antikvariatiskt eller några bloggbilder att beskåda, men inte så. 

Swingen i Umeå

Bild 3. Swingen underifrån, och bryggeritomten i bakgrunden.

I bild 2 ses i förgrunden skymten av dagens Östermalmsgatan. Det är oklart om vägen hette så på bryggeriets tid. Bryggargatan som beskrivs på 1937 års stadskarta, den är helt utraderad. Annars skulle den ses i samtliga bilder 2-4, ungefär under swingen. Den idag tomma ytan skulle vara bebyggd, och inkludera ett tämligen stort bryggeri!

Djupån i Umeå

Bild 4. Ett foto taget från Swingen och norrut. Bakom trädet finns en stenhög. Kanske hade dessa stenar en roll i bryggeriets grund? Till höger löper den så kallade Djupbäcken, som beskrivs i tidigare artiklar. Den verkar inte alls djup. Möjligen har bäcken grävt ned sig i marken, med en bäckravin som namnet syftar på. Att man skulle hämta vatten till bryggeriets produkter ur denna bäck låter ju vare sig hälsosamt, gott eller trevligt.

En ny reaktion kom från Rune Öström, angående serien om bryggeriet på Berghem. Så här skrev Rune i ett mail till Redaktionen.

Hej,
Artiklarna om bryggerier och specifikt svagdricka ledde obönhörligt mina tankar in på bultöl vars grundförutsättning var just svagdricka. Du som kommer från södern vet nog inte vad det var men Du får väl fundera lite. Kan nämna att det nog var vanligast på bonnlandet i Norrland och utgjorde oftast "inträdesbiljetten" till starkare drycker för oss grabbar i tonåren som inte hade pengar och möjlighet att skaffa legala drycker.

Mvh Rune

Uttrycket "bultöl" stöter man inte på så ofta idag. Skribenten hade en föraning om svaret. Att utgå från svagdricka gav nog en bra produkt. För den som söker svar och information hänvisas till nätet via denna länk.

Gunnar Engström, 2015-02-22

 

Har Du något att berätta? Maila Din berättelse eller artikel till redaktionen.

Besökare

Hörneå bys hemsida www.becken.se